10 is een magisch getal

Wie zich door deze 10 laat raken kan de wereld beter maken! Het getal 10 is een magisch getal. Al bij de geboorte zijn we gezegend met 10 tenen en 10 vingers. Veel ouders tellen na de geboorte onmiddellijk de tenen en de vingers van hun wereldwonder na om een eerste bevestiging te krijgen dat het kind gezond ter wereld is gekomen.

Daarna wordt de baby door de verloskundige beoordeeld; 10 is het hoogst haalbare cijfer. Dan leren we tellen; eerst op onze 10 vingers. We maken kennis met het decimale stelsel; het 10-tallig stelsel. Op de middelbare school leren we zelf dat 10 het hoogst haalbare is. Voor sommigen van ons is dat de fase van het leven waarin voor het eerst bewust teleurstellingen moeten worden geïncasseerd. Een 9,9 of lager is een spijkerharde, kille bevestiging van de eigen imperfectie. Voetbalfans scanderen bij een zeer voortvarend scoreverloop van de eigen club na de 6-0 geestdriftig: 10! 10! 10! Anderzijds wordt het getal 10 juist gebruikt om onze emoties te bedwingen: eerst tot 10 tellen.

Gelovigen onder ons worden de 10 geboden uit de Bijbel met de paplepel ingegoten: ‘gij zult niet doodslaan’; ‘gij zult niet stelen’; ‘gij zult geen valse getuigenis spreken tegen uw naaste’; ‘gij zult niet begeren wat van uw naaste is’ vormen een aantal van de geboden die voor velen de invulling van hun leven hebben beïnvloed. In een eerdere column in de MAGGS heb ik al eens geschreven dat ik niet ben opgegroeid met de Bijbel of enig ander Heilig Schrift.

Van jongs af aan ben ik wel geïnteresseerd in spiritualiteit en kan dus ook genieten van Bijbelse verhalen en hun betekenis, maar over de 10 geboden breek ik mijn hoofd. Wat mij namelijk opvalt als ik de 10 geboden lees, is dat acht van de 10 geboden juist verboden zijn. ‘Gij zult niet!’

Jaren geleden leerde ik tijdens een workshop van Robert Benninga dat onze hersenen het woord ‘niet’ niet registreren; deze theorie wordt inmiddels breed erkend. Zeg tegen een kind: “Niet vallen!’ En pardoes ligt de dreumes op de grond. De verboden worden dus verwerkt en opgeslagen zonder de ontkenning uit de zin. Het aangeboren natuurrecht weerhoudt de mens van al te zondig gedrag, maar met het verbod is de interesse voor de verboden gedraging wel gewekt.

Wie zich bij binnenkomst van ons kantoor bij de receptie meldt, stuit op de 10 Indian Commandments. Deze geboden van de Indianen zijn positief geformuleerde aansporingen om goed te doen. Goed te doen voor jezelf, voor je medemens en voor alles wat op aarde leeft. De 10 geboden van de Indianen luiden als volgt:

1. Remain close to the great spirit
2. Show great respect for your fellow beings
3. Give assistance and kindness wherever needed
4. Be truthful and honest at all times
5. Do what you know to be right
6. Look after the wellbeing of mind and body
7. Treat the earth and all that dwell thereon with respect
8. Take full responsibility for your actions
9. Dedicate a share of your efforts to the greater good
10. Work together for the benefit of all mankind

Iedere keer als ik de 10 Indian Commandments lees, word ik mij bewust waar ik sta in het leven en waar ik ben afgeweken van de Commandments. Het eerste gebod is voor mij bijvoorbeeld de bevestiging dat het geluk zich in de mens zelf bevindt. Je kunt immers nergens dichterbij komen dan bij jezelf; het woord ‘remain’ verraadt dat je daar al vanaf je geboorte bent.

Het zesde gebod breekt een lans voor zelfliefde. Waar verboden vanaf de jongste opvoeding nog tot zelfafwijzing leiden, daar moedigt dit gebod aan om van jezelf te houden en goed voor eigen geest en lijf te zorgen. Zonder daarbij overigens te vervallen in egoïsme. Daar zorgen de andere geboden dan weer voor.

Ik pleit ervoor de geboden van de oorspronkelijke bewoners van Amerika door een resolutie van de Verenigde Naties universeel in te voeren.

Deze positief geformuleerde geboden geven positieve energie. En daar waar een verbod oplegt iets achterwege te laten en daar tegelijkertijd juist de aandacht op vestigt, daar sporen de 10 Indian Commandments aan tot het nemen van eigen verantwoordelijkheid om goed te doen, een constructieve bijdrage te leveren aan een betere wereld. Daar is de wereld hard aan toe.

De hele jubileum-editie van MAGGS lezen? Klik dan hier.

Jaren geleden leerde ik dat onze hersenen het woord ‘niet’ niet registreren.
Zeg tegen een kind: “Niet vallen!’ En pardoes ligt de dreumes op de grond.